Jalkapallo on siirtymässä uuteen aikakauteen: IT, data ja tekoäly vauhdittavat kehitystä

A Football with data network effect. Concept of digital bet.

Jalkapallo on aina ollut yhdistelmä intohimoa, taitoa ja strategiaa. IT:n ja datan käyttöönotto on tuonut mukanaan valtavan määrän mahdollisuuksia lajin pariin, ja kun tähän yhdistetään vielä tekoäly, olemme astumassa jalkapallon uudelle aikakaudelle. 

Tekoälyn rooli Palloliiton toiminnassa

”Meillä tekoälyn käyttö on vielä rajallista, mutta käytämme sitä esimerkiksi erotuomareiden asettelussa”, sanoo Palloliiton tutkimus- ja kehityspäällikkö Ville-Pekka Inkilä. 

 ”Automaattista erotuomariasettelua hyödynnetään kymmenissä tuhansissa jalkapallo- ja futsalotteluissa vuosittain. Asettelu tehdään TASO-kilpailujärjestelmässä, johon erotuomari voi määritellä käytettävyyden, jonka perusteella hänelle pyritään löytämään otteluiden vaativuusluokkien ja maantieteellisen sijainnin perusteella sopivat ottelut ilman erillistä ihmistyötä.” 

Tekoäly voi tulevaisuudessa potentiaalisesti parantaa jalkapallo-otteluiden tuomarointia analysoimalla reaaliaikaista pelidataa ja videokuvaa, kuten VAR-järjestelmää, sääntörikkomusten tunnistamiseksi. Maailmalla tekoälyä on hyödynnetty esimerkiksi pelaajien rekrytoinnissa. Englantilaisen AiSCOUTin kaltaiset alustat mahdollistavat pelaajarekrytoijien nähdä amatööripelaajien omakuvattuja videoita, jolloin he voivat arvioida pelaajien taitoja ja potentiaalia. 

Datan ja tekoälyn rooli jalkapallon kehityksessä

Datalla ja tekoälyllä on kattava rooli jalkapallon kehityksessä. Sen avulla voidaan hyödyntää aiempia kerättyjä ottelu- ja pelaajatietoja pelien ennakointiin. Tekoäly pystyy tarjoamaan arvioita ja analyysejä, jotka auttavat valmentajia ja pelaajia tekemään entistä taktisempia päätöksiä ja parantamaan otteluvalmistautumistaan. 

”Palloliitossa tekoälyalgoritmeja kehitetään rajallisesti hyödyntämällä laajoja datamääriä, esimerkiksi digitaalisen ottelupöytäkirjan kautta kerättyä tietoa. Tämä työkalu on tärkeä myös lajiseuraajille, sillä sen avulla päivitetään Palloliiton tulostietoja”, Inkilä mainitsee. 

”Tekoälyn käyttö jalkapallossa vaatii IT-infrastruktuurin tukea sekä niin teknologiaosaajia kuin urheilun asiantuntijoita, jotka osaavat sovittaa tekoälyn jalkapallon kontekstiin ja tulkita sen tuloksia. Tekoäly on kuitenkin vain niin hyvä kuin sen käsittelemä data”, sanoo Tomi Lehto, Palloliiton yhteistyökumppani Vetonaulan toimitusjohtaja. 

Tekoälyn hyödyntäminen vaatii kolme tärkeää komponenttia: riittävän laskentatehon, nopean ja luotettavan tallennuskapasiteetin sekä laadukkaan datan keräämisen ja hallinnan. Tarvitaan tehokkaita tietokoneita ja palvelimia, kuten HP Elite-sarjan tuotteet, luotettavia tallennusratkaisuja, sekä järjestelmiä, jotka pystyvät keräämään ja käsittelemään suuria datamääriä tehokkaasti. Palloliitto onkin jo vuosia luottanut tietotekniikkavalinnoissaan HP:n tuotteisiin sekä Vetonaulan IT-palveluihin. Yhteistyö on mahdollistanut heille vakaan ja luotettavan toimintaympäristön, joka tukee heidän päivittäistä toimintaansa ja datan tehokasta hallintaa. 

A footballer skilfully attempting to navigate through. The picture has been created by using AI.

Digitaaliset ratkaisut ja tulevaisuuden visio joukkuelajeissa

Tulevaisuudessa teknologia, kuten digitaaliset ympäristöt ja sähköiset henkilörekisterit, ovat keskeisiä joukkuelajeissa. Esimerkkinä tästä on Palloliiton hallinnoima pelaajarekisteri, jossa on yli 100 000 pelaajaa ja joka on integroitu osaksi sähköpostimarkkinointiprosessia. 

Palloliiton IT-päällikkö Jan Lodenius kertoo, että tavoitteena on hyödyntää monipuolisesti dataa parempien ratkaisujen kehittämiseksi. Tätä varten he käyttävät muun muassa lipunmyyntitietoja, tietoja pelaajien kiinnostuksesta sekä vanhempien osallistumista koskevaa informaatiota ymmärtääkseen paremmin pelaajien ja heidän perheidensä tarpeita. 

Haasteet ja tasapainoilu tietosuojan sekä urheilutoiminnan välillä

”Tekoälyn ja datan käyttö jalkapallossa tarjoaa uusia mahdollisuuksia, mutta haasteitakin on. Esimerkiksi koneen voi olla vaikea erottaa laukausta syötöstä, koska se ei pysty tulkitsemaan peliä yhtä syvällisesti kuten ihminen”, kertoo Palloliiton Inkilä. 

”Tietosuoja on päivittäinen haaste tekoälyn käytössä urheilussa. Yksityisten henkilöiden oikeus hallita omaa dataansa ja urheilutoiminnan tarpeet voivat olla ristiriidassa. Tämä vaatii tasapainottelua, esimerkiksi pelaajatietoihin merkityissä asioissa, kuten pelikiellot tai muut rikkomukset. Emme voi poistaa näitä tietoja, vaikka pelaaja sitä pyytäisikin”, Lodenius jatkaa. 

Tekoälyn käyttö tulosten ennustamisessa

Tekoälyn, datan ja IT:n yhdistyminen mullistaa jalkapalloa parantaen pelaajien suorituskykyä, tehostaen tuomarointia ja syventäen pelianalyysiä. Haasteista huolimatta, jalkapallon datavetoinen kehitys jatkuu nopeasti. 

Mutta voiko tekoäly ennustaa otteluiden tuloksia? Kokeilimme ChatGPT:n kykyä ennustaa Suomi – Tanska -ottelun tulosta. Vaikka saatu vastaus ei aivan vastannut odotuksiamme, se tarjosi peliä syventävää tietoa:

”Aiempien vuosien perusteella Suomi ja Tanska ovat molemmat osoittaneet kykyä menestyä jalkapallomaailmassa omilla tavoillaan. Historiallisesti Tanska on vahvempi, osallistuen useisiin kansainvälisiin turnauksiin ja saavuttaen menestystä. Suomi on puolestaan pelannut aivan ilmiömäistä EM-karsintaa ja johtaa tällä hetkellä H-lohkoa ansaitusti. Joukkue on osoittanut vahvaa yhteishenkeä ja taktista älykkyyttä, mikä on heijastunut niin maalitehtailuna kuin myös kurinalaisena puolustuspelinä. Vaikka Tanska on menestynyt paremmin arvokisoissa, Suomi on osoittanut potentiaalia ja pystyy haastamaan vahvempiakin vastustajia. Lopullinen ottelutulos riippuu monista tekijöistä, kuten joukkueiden kunnosta ja pelistrategioista.”

Tulevaisuudessa tulemme varmasti näkemään entistä taktisempaa peliä, tehokkaampaa valmistautumista ja ennakointia sekä lajin hienoja hetkiä, jotka saavat intohimoiset fanit yhä syvemmin mukaansa. 

Kestävät ja tietoturvalliset HP Elite tietokoneet Windows 11 Pro  -käyttöjärjestelmällä 

  • Huippuluokan kannettavissa on HP Wolf Security -tietoturva ja HP Presence parempaa yhteistyötä varten teitpä töitä kotona, toimistolla tai missä tahansa muualla 
  • Tyylikkäät ja hyvin varustellut EliteBook-kannettavat kulkevat mukanasi mihin tahansa eivätkä hidasta menoa 
  • Sisältää HP:n AI Noise Reduction -teknologian, joka vaimentaa odottamattomat äänet. 

HP on Palloliiton teknologiayhteistyökumppani.