Valmistaudu lomakauteen: Laita IT asiat kuntoon ja rentoudu huoletta

Juhannus on pian täällä, ja isolle osalle meistä se tarkoittaa lomakauden alkamista. Voit huoletta rentoutua ja nauttia lomastasi, kun IT-asiat soljuvat taustalla mutkattomasti.
Syksyn saapuessa olet täynnä virtaa työskentelmään ja kokeilemaan uusia juttuja!
Kuten kannustamaan kanssamme Suomi voittoon lokakuussa Olympiastadionilla?

Kun olet käynyt varaamassa myyntipäällikkömme Kaapron kalenterista ajan lippujen saantiin liittyen, varmista seuraavaksi, että alla olevat asiat on hoidettu ennen lomalaitumille siirtymistä.

 1. Tietoturva
  Muista päivittää kaikki järjestelmät, ohjelmistot ja palomuurit uusimpaan versioon. Mikäli yritykselläsi on ulkoistettu IT-palvelu, he ovat todennäköisesti jo olleet yhteydessä asian tiimoilta, tai päivitykset tullaan rullaamaan lomasi aikana. Muistathan kuitenkin, että tietoturva ei ole pelkästään IT-osaston vastuulla, vaan jokaisen työntekijän tulee ymmärtää perusasiat. Säännölliset koulutukset, kuten Vetonaulan tietoturvakoulutus, ja tietoturvatietoisuuden lisääminen ovat avainasemassa.
 2. Tukipalveluiden suunnittelu
  Varmista, että yritykselläsi on suunnitelma, mikäli jotain tapahtuu lomakauden aikana. Määritä, kuka vastaa tukitehtävistä ja varmista, että he ovat tarvittaessa tavoitettavissa. Tämä koskee sekä sisäisiä työntekijöitä että ulkoisia palveluntarjoajia.
 3. Työtehtävien siirtäminen
  Lomasi on hyväksytty? Loistavaa. Seuraavaksi tehtävänäsi on varmistaa, kuka hoitaa tehtäväsi lomasi aikana vai hoituvatko työtehtäväsi jotenkin muuten lomasi aikana. Mikäli kollegasi tuuraa sinua kesän aikana, varmista, että teillä on tarpeeksi aikaa perehdytykseen. Jos voit automatisoida tai ajastaa työtehtäviäsi, muista varata myös tähän tarpeeksi aikaa. Käy myös kaikki keskeneräiset projektisi läpi ja järjestä kaikki niihin liittyvä materiaali siten, että ne ovat helposti löydettävissä ja ymmärrettävissä kollegoille lomasi aikana
 4. Kerro milloin olet lomalla
  Jos työskentelet asiakkaiden tai yhteistyökumppaneiden kanssa, varmista, että he ovat tietoisia lomastasi ja tiedustele, onko tarvetta pitää ennen lomaasi yhteinen palaveri, jossa käytte projektin tilanteen läpi. Anna heille myös sinua tuuraavan kollegan yhteystiedot ja aseta tarvittaessa automaattinen vastaaja tai ohjausviesti tavoitettavuuden selkeyttämiseksi.
 5. Kalenterin ja tapaamisten hallinta
  Muista merkitä lomasi myös kalenteriisi. Varmista, että sinulla ei ole sovittuja tapaamisia tai tärkeitä deadlineja lomasi aikana. Jos kalenterissasi on tapaamisia, varmista, voiko tapaamisen siirtää lomasi jälkeen vai olisiko se hyvä pitää ennen lomaasi.
 6. Luo selkeä poissaoloviesti
  Ennen lomalaitumille siirtymistäsi muista luoda selkeä ja informatiivinen poissaoloviesti kaikkiin tarpeellisiin viestintävälineisiisi. Kerro lomasi ajankohta, kuka voi tarvittaessa auttaa ja milloin palaat jälleen työpöytäsi ääreen. Mikäli työsi laatu vaatii sinun olevan tavoitettavissa myös lomasi aikana, muista jättää myös puhelinnumerosi.
 7. Järjestä työtila ja tiedostot
  Lomalle on mukavampi lähteä, jos tiedät palaavasi siistiin työpisteeseen niin digitaalisesti kuin fyysisestikin. Muista siis siivota ja järjestellä työtilasi asianmukaisesti. Varmista, että tärkeät tiedostot on tallennettu asianmukaisesti ja että tiimiläisilläsi, erityisesti sinua tuuraavalla kollegalla, on pääsy oleellisiin tiedostoihin.
 8. Lomalta paluu
  Jotta lomalta paluu ei olisi heti tahmeaa, suosittelemme luomaan itsellesi muistilistan tai suunnitelman ensimmäisille päiville. Näin, jos nautit lomasi kuten se tulisikin, eli unohtamalla kaiken työhön liittyvän, pääset ehkä hieman helpommalla ensimmäisten päivien aikana. Muista kuitenkin, että tärkeitä salasanoja ei kannata kirjoittaa ylös.
 9. Loma on ansaittu tauko työstä
  Anna itsellesi lupa irrottautua työasioista ja keskittyä olennaiseen, eli rentoutumiseen. Käytä aikaa perheesi ja ystävien seuraan, aloita uusi harrastus tai panosta täysillä jo olemassa olevaan harrastukseen. Tai vain rentoudu ja vietä lomasi itsesi hemmotteluun.

Asiakkaillemme tiedoksi, olemme käytettävissänne normaalisti kesälomakauden aikana.
Tai, jos et vielä ole asiakkaamme mutta haluaisit olla tai jutella muuten vain IT-asioista kanssamme, ole ihmeessä yhteydessä!

Rentouttavin kesäterveisin,

Vetonaula poppoo