Uusi elämä työkannettavalle helposti ja turvallisesti

 

Työtehtävänsä hoitanut tietokone kannattaa antaa työntekijälle ilmiseksi. Vetonaula Oy:n osakas ja customer success manager Juuso Eskola kertoo miksi.

”Tietokoneilla ja IT-laitteilla on elinkaarensa, jonka lopun häämöttäessä niille ei ole enää käyttöä työmaailmassa. On tärkeää, että laitteet kerätään talteen ja poistetaan hallitusti käytöstä.

Näin varmistetaan, ettei yrityksen dataa päädy vääriin käsiin ja saadaan laitteet kierrätettyä vastuullisesti uusiokäyttöön tai raaka-aineiksi. Miten vanhenevasta työkoneesta pääsisi eroon mahdollisimman joustavasti?

Tämä haaste koskettaa jokseenkin kaikkia yrityksiä ja sen ratkaisemiseksi on nähty monenlaisia virityksiä, palveluita ja käytäntöjä – osa ihan hyviäkin – mutta täydellistä ratkaisua ei ole vielä keksitty. Yksinkertainen ratkaisu voi lopulta osoittautua tietoturvallisimmaksi ja ympäristön kannalta järkevimmäksi.

Kun työkannettava poistuu käytöstä, se päätyy perinteisesti joko materiaalikierrätykseen, komponenttikierrätykseen tai uusiokäyttöön. Kaikkiin näistä vaihtoehdoista liittyy raskasta logistiikkaa ja rekkarallia. Kun puretut komponentit lähetetään maailmalle, vastuullisuudestaan ei ole varmuutta.

SUOSIKKIRATKAISUNI on antaa kone työntekijälle kotikoneeksi. Laite jatkaa kotikoneena työntekijällä tai vaikka hänen lapsillaan koulukäytössä, kuten meillä. Työntekijän näkökulmasta kotikäyttöön annetut vanhat työkoneet ovat arvostettu ja haluttu etu.

Kuulen jo vastalauseet: Eikö tämä sodi kaikkea sitä vastaan, mitä meille on opetettu tietoturvasta? Eihän noin voi tehdä! Kyllä voi, nykyisin helposti ja täysin turvallisesti. Tietokoneessa oleva data jyrätään kryptatulta ssd-levyltä automaattisesti etänä ja laite palautetaan tehdasasetuksiinsa ennen koneen luovuttamista seuraavalle käyttäjälle.

Kaikki tämä onnistuu etänä yhdellä painalluksella. Yleisesti ei ole tiedossa tapoja, joilla ainakaan siviilikeinoin yrityksen vanhoja tietoja saisi tämän jälkeen enää palautettua.

Lisäksi yrityksen tulee varmistaa ehdollisella pääsynhallinnalla ja vaatimusten määrittelyllä, että kaikissa sen laitteissa on varmasti kryptaukset ja tietoturva-asetukset kunnossa. Tämän jälkeen tulee tehdä automaatiot, jotka poistavat ja tyhjentävät käyttämättömät laitteet laitehallinnasta.

Näin laiterekisteri pysyy ajan tasalla, eikä yrityksen tarvitse käyttää aikaa ja rahaa laitteidensa metsästämiseen. Työkoneiden kierrättäminen kotikäyttöön on ympäristö- ja tietoturvateko.

NYKYAIKAISET yrityskannettavat kestävät työrupeamansa jälkeen vielä vuosia kotikäytössä. Yrityskannettavalla on 200–600 kilon hiilijalanjälki (CO2e). Yli 80 prosenttia hiilijalanjäljestä tulee valmistuksesta ja logistiikasta, joten mitä pidempään laitteita käytetään, sitä enemmän ympäristöä säästetään. Kotikäytössä läppäri saa uuden elämän, jonka vastuullisuudesta voi olla varma. Tämän ekologisempaa ratkaisua ei ole.

Miten teidän yrityksessänne varmistetaan, että käytöstä poistettavat laitteet kierrätetään vastuullisesti?”

Artikkeli on alunperin julkaistu HS Visiossa 10.3.2023.

Lue lisää:

Iso näyttö on parhaita sijoituksia työpäivään – Kauppalehti 19.12.2022

Vetonaulan laitepalvelun kautta voit tehdä tilaukset helposti yhdellä napin painalluksella. Laitteet toimitetaan jopa päivässä. Valitut laitteet asennetaan käyttäjien profiilin mukaisesti valmiiksi käyttöoikeuksia myöten, jolloin työntekijän tehtäväksi jää vain avata kansi ja nauttia työstä. Oma IT-managerisi auttaa aina oikeiden laitteiden ja palveluiden valinnassa.