Mahdollisten kiertävien sähkökatkojen aikana kiinteät laajakaistat eivät pääosin toimi

 

Näin työskentelet sähkökatkon aikana

Sähköjen katketessa suosittelemme tallentamaan avoimet tiedostot paikallisesti. Vaikka palvelimet ja pilvipalvelut todennäköisesti toimivatkin sähkökatkon aikana, voi verkko- ja vpn-yhteyksissä esiintyä katkoksia.

Kyberturvallisuuskeskus toteaa nettiyhteyden toimivuudesta seuraavaa: ”Mahdollisten kiertävien sähkökatkojen aikana kiinteät laajakaistat eivät pääosin toimi ‒ erityisesti kodeissa, koska kiinteistöissä ei useimmiten ole varmistettu sisäverkkojen laitteita sähkökatkoksiin. Näin ollen sähkökatkoksen aikana ei pysty surffailemaan netissä kiinteää laajakaistaa käyttäen, tekemään etätöitä tai vaikkapa katsomaan suoratoistopalveluja.”

Sama koskee pääsääntöisesti myös toimistoja. Vaikka yrityksen omat verkkolaitteet olisivatkin varavirran takana, kiinteistön ns. kerroskytkimet eivät välttämättä ole. Suosittelemme siis asiakkaitamme varautumaan siihen, että sähkökatkon aikana verkkoyhteydet eivät ole käytettävissä.

Yhteyden katketessa voit kokeilla jatkaa työskentelyä mobiililaajakaistan varassa. On kuitenkin todennäköistä, että sähkökatkoalueella mobiililaajakaista ruuhkautuu pahasti. Tärkeimmistä tiedostoista kannattaa tällöin ottaa kopio omalle koneelle, jotta voit jatkaa työskentelyä ilman verkkoyhteyttä.

Sähkökatkon aikana mobiiliverkkojen tukiasemat toimivat suurimman osan ajasta 2G- ja 3G-tekniikoiden varassa. Verkot siis toimivat ja puheluita voi soittaa, mutta varsinkin datayhteydet ovat hitaita ja kuuluvuusongelmia voi esiintyä.

Valmistaudu jo etukäteen:
  • Käytä OneDriven ”pidä aina tässä laitteessa” -ominaisuutta tärkeille tiedostoille
  • Määritä ja testaa internetyhteyden jakaminen kännykästäsi käyttäen mobiilitukiasemaa
  • Pidä kannettavan ja kännykän akku ladattuna täyteen
Toimi näin sähköjen katketessa:
  • Tallenna avoimet työt välittömästi
  • Voit käyttää yrityksen verkkoyhteyksiä niiden toimiessa, muista tallentaa työt usein
  • Yhteyden katketessa, kokeile mobiiliverkkoa. Vältä kuitenkin turhaa liikennettä.
  • Siirry tarvittaessa väistötiloihin alueelle, jossa sähköt toimivat

Vetonaulan palvelut sähkökatkon aikana

Helpdeskin puhelut reitittyvät Suomessa sijaitsevan konesalin kautta Teamsin vaihdepalveluun. Lähtökohtaisesti helpdesk toimii, mutta katkokset verkkoyhteyksissä voivat aiheuttaa katkoja myös puhelinpalveluun. Samoin asiakaspalvelijoita saattaa olla pois linjalta heidän yhteyksiinsä kohdistuvien sähkökatkojen aikana. Tiedotamme mahdollisista helpdeskin vikatilanteista osoitteessa https://vetonaula.fi/helpdesk.

Vetonaulan kaikkien kolmen konesalin sähkönsaanti on varmistettu UPS- ja varavoimalaitteistoilla. Polttoainetta on varattuna 48 tunnin ajaksi ja polttoaineensaanti on turvattu etukäteisillä järjestelyillä. Tästä huolimatta sähkökatkot saattavat estää palveluiden tavoitettavuuden, johtuen esimerkiksi operaattoriyhteyden katkeamisesta. Tällöin palvelut, kuten verkkolevyt eivät välttämättä toimi sähkökatkon aikana.

Lisätietoja yrityksenne verkkolaitteiden toiminnasta sähkökatkon aikana saat omalta IT-manageriltasi.

Lähteet ja lisätietoja: