Microsoft 365 kohteena: Kuinka AiTM-kalastelu uhkaa pilvipalveluiden turvallisuutta?

Digitalisaation myötä tietoturvauhat kasvavat jatkuvasti, ja erityisesti yritysten käyttämät pilvipalvelut ovat yhä useammin kyberhyökkäysten kohteena. Kyberturvallisuuskeskuksen raportti paljastaa huolestuttavan trendin: adversary-in-the-middle (AiTM) -kalastelutekniikan käytön lisääntymisen Microsoft 365 -palvelussa. AiTM on menetelmä, jossa hyökkääjä asettuu salaa osapuolten väliin, mahdollistaen tietojen kaappaamisen. Sen avulla rikolliset pystyvät myös ohittaa monivaiheisen tunnistautumisen, mikä tekee tästä tekniikasta erityisen vaarallisen ja vaikeasti havaittavan.

Kalastelun kulku ja tunnistaminen

AiTM-kalastelutapauksissa hyökkääjät lähettävät kohteilleen sähköpostiviestejä, jotka sisältävät linkkejä kalastelusivustoille. Nämä sivustot on suunniteltu näyttämään 100 prosenttisesti oikeilta palveluntarjoajan sivuilta, joihin käyttäjän odotetaan kirjautuvan sisään. Kun uhri syöttää tunnustietonsa näille sivuille, tiedot kaapataan ja välitetään hyökkääjän palvelimelle, joka puolestaan syöttää ne oikeaan kirjautumisjärjestelmään. Tämän seurauksena hyökkääjät saavat vaivihkaa pääsyn uhrin tiliin ja voivat käyttää sitä vahingollisiin tarkoituksiin. On tärkeää tunnistaa mahdollisesti väärennettyjä sivuja tarkistamalla, että URL -osoite vastaa aitoa palveluntarjoajan osoitetta.

Suojautumiskeinot

Tietoisuuden lisääminen ja koulutus ovat ensiarvoisen tärkeitä keinoja AiTM-hyökkäysten torjunnassa. Käyttäjien tulisi olla erityisen varovaisia sähköposteissa olevien linkkien kanssa ja varmistaa, että kirjautumissivut ovat aitoja. Lisäsuojakeinoina organisaatiot voivat ottaa käyttöön monipuolisia tunnistautumismenetelmiä, kuten FIDO-todennus, varmennepohjainen kirjautuminen tai Microsoftin Hello for Business. Säännölliset päivitykset tietoturvaohjelmistoihin ja -protokolliin ovat myös välttämättömiä. Lisäksi ehdolliset säännöt, kuten Token Protection, tarjoavat lisäturvaa varmistamalla, että käyttäjätunnukset toimivat vain alun perin käytetyltä laitteelta.

AiTM-kalastelun yleistyminen on selkeä merkki siitä, että kyberrikolliset kehittävät jatkuvasti uusia menetelmiä tietoturvamekanismien ohittamiseksi. On välttämätöntä, että sekä yksityishenkilöt että organisaatiot päivittävät jatkuvasti tietoturvakäytäntöjään ja -välineitään vastaamaan näitä uusia uhkia. Seuraamalla alan uusia kehityssuuntia ja investoimalla koulutukseen, tietoisuuden lisäämiseen ja teknologiseen varautumiseen voimme tehokkaammin suojautua näiltä vaarallisilta hyökkäyksiltä.

Tarvitsetko apua tietoturvan suhteen?
Lue lisää tietoturvakoulutuksistamme ja lataa ilmainen mobiilin tietoturvaopas.

Vetonaulan tietoturvakoulutukset
Mobiilin tietoturvaopas