Azuren nopeus Suomessa

Testaa ja valitse Azure-palveluiden konesali oikein

Azure-palveluita avattaessa valitaan aina Microsoftin konesali, josta palvelut tuotetaan. Vaikka Microsoftin konesaleja löytyy nykyisin Pohjoismaista, myös Suomesta, tuotetaan suosituimmat EU-alueelle tarjottavat palvelut edelleen Alankomaissa ja Irlannissa. Yllättävän usein näkee, että suomalaiset tykkäävät avata palvelut nimenomaan Irlantiin.

Suosittelemme kuitenkin testaamaan ja vertaamaan ensin eri konesalien nopeuksia azurespeed.com -palvelussa. Suomesta kulkee C-Lion1 -nimellä tunnettu merenalainen kuitukaapeli suoraan Saksaan, joka tarjoaa luotettavat ja nopeat yhteydet Länsi-Eurooppaan. Irlantiin taas kuljetaan hieman pidempää reittiä Ruotsin kautta. Testillä onkin havaittavissa, että Alankomaiden konesalin latenssit ovat usein yli 20 % parempia. Kuvassa tavallisella DSL-yhteydellä mitatut latenssit kahteen suosituimpaan konesaliin.

Nopeammat yhteydet tarjoavat nopeammin toimivat palvelut ja sitä kautta tärkeimmän, eli tyytyväiset IT-palvelun käyttäjät. Lisäksi kaikki Azure-palvelut kannattaa avata samaan sijaintiin. Jos siis olet jo aloittanut palveluiden käytön Irlannista, avaa myös tulevat palvelut sinne.

Syy Irlannin suosioon löytynee Microsoftin nimeämiskäytännöistä. Redmondista katsottuna Irlanti on toki Pohjois-Eurooppaa. Kun siis valitset konesalin nimellä ”North Europe”, palvelusi aukeavat Irlannista. Meitä lähempänä oleva ja nopeammin toimiva Alankomaiden sali valitaan puolestaan nimellä ”West Europe”. Kun siis ensi kerralla avaat Azure-palveluita, testaa nopeuksia ja tarvittessa uskalla olla kiistatta osa länttä!