Windowsin pikakomennot
Nykyään tietokonetta käytetään lähes kaikissa työtoimissa. Sen vuoksi onkin tärkeää löytää itselle helppo ja tehokas työtapa päivittäiseen tekemiseen. Yksi keino tähän on käyttää näppäimistön pikakomentoja.
Perusyhdistelmät, kuten CTRL + C , CTRL + V ovat varmasti useimmilla aktiivisessa käytössä mutta tiesitkö mitä muuta esimerkiksi CTRL-painikkeen avulla voi tehdä?
Keräsimme alle muutamia hyödyllisiä pikakomentoja Windows-käyttäjille, jotka saattavat vielä puuttua työkalupakistasi.
CTRL-painike
Selaimessa CTRL + SHIFT + T avaa suljetun välilehden uudelleen (ei toimi selainten yksityisessä näkymässä).
Kirjoittaessa CTRL + nuolinäppäin vasemmalle siirtää hiiren kursorin aina edellisen sanan alkuun.
CTRL + nuolinäppäin oikealle puolestaan, siirtää hiiren kursorin aina seuraavan sanan alkuun.
Outlook-sovelluksessa eri alueiden välillä voi siirtyä CTRL-painikkeen avulla, esimerkiksi sähköposti valitaan CTRL + 1 ja kalenteri CTRL + 2 yhdistelmillä.
ALT-painike
Yhdistelmä ALT + ESC minimoi aktiivisen ikkunan.
Sovelluksen sulkemiseen voi käyttää yhdistelmää ALT + F4. Jos yhtään sovellusta ei ole avoinna, yhdistelmän avulla voi sulkea tietokoneen. Useimmissa läppäreissä yhdistelmään tarvitaan vielä Fn-painike, eli tällöin yhdistelmä on ALT + Fn + F4.
Windows-painike
Windows-painike on äärimmäisen hyödyllinen pikanäppäin eri yhdistelmissä. Yksi yleisimmin käytetyistä yhdistelmistä onkin Windows-painike + L, joka lukitsee tietokoneen.
Vähemmän käytetty yhdistelmä Windows-painike + nuolinäppäimet. Niiden avulla voidaan siirtää aktiivista ikkunaa täysikokoiseksi, vasempaan tai oikeaan laitaan, minimoida ikkuna tai siirtää ikkuna näytön neljännekseen. Yhdistelmä Windows-näppäin + SHIFT + nuolinäppäimet siirtää aktiivisen ikkunan viereisiin näyttöihin.
Jos haluat puolestaan lisätä emojeja esimerkiksi tekstiisi, löydät emoji-valikon yhdistelmällä Windows-painike + piste.
Windows-painiketta voi toki käyttää sellaisenaankin Windowsin hakuna. Windows-painikkeen painon jälkeen hakukenttä aktivoituu, jolloin siihen voi suoraan kirjoittaa halutun kohteen.
*Artikkeli on julkaistu aluperin 11.12.2020.