Windowsin pikakomennot

Tietotyöläisen normaaliarjessa tietokonetta käytetään lähes kaikissa työtoimissa. Sen vuoksi onkin löytää itselle helppo ja tehokas työtapa. Usein näppäimistön pikakomennoilla saadaan nopeutettua eri toimintoja. Perusyhdistelmät, kuten CTRL +C , CTRL + V ovat varmasti useimmilla aktiivisessa käytössä. Alla vielä muutamia hyödyllisiä pikakomentoja Windows-käyttäjille, jotka saattavat kuitenkin vielä puuttua joidenkin tietotyöläisten työkalupakeista.

CTRL-painike

Selaimessa CTRL + SHIFT + T avaa suljetun välilehden uudelleen (ei toimi selainten yksityisessä näkymässä).
Kirjoittaessa CTRL + nuolinäppäin vasemmalle siirtää hiiren kursorin aina edellisen sanan alkuun.
Kirjoittaessa CTRL + nuolinäppäin oikealle siirtää hiiren kursorin aina seuraavan sanan alkuun.
Outlook-sovelluksessa eri alueiden välillä voi siirtyä CTRL-painikkeen avulla, esimerkiksi sähköposti valitaan CTRL + 1 ja kalenteri CTRL + 2 yhdistelmillä.

ALT-painike

Yhdistelmä ALT + ESC minimoi aktiivisen ikkunan.
Sovelluksen sulkemiseen voi käyttää yhdistelmää ALT + F4. Jos yhtään sovellusta ei ole avoinna, yhdistelmän avulla voi sulkea tietokoneen. Useimmissa läppäreissä yhdistelmään tarvitaan vielä Fn-painike, eli tällöin yhdistelmä on ALT + Fn + F4.

Windows-painike

Windows-painike on äärimmäisen hyödyllinen pikanäppäin eri yhdistelmissä. Yksi yleisimmin käytetyistä yhdistelmistä onkin Windows-painike + L, joka lukitsee tietokoneen.
Vähemmän käytetty yhdistelmä Windows-painike + nuolinäppäimet. Niiden avulla voidaan siirtää aktiivista ikkunaa täysikokoiseksi, vasempaan tai oikeaan laitaan, minimoida ikkuna tai siirtää ikkuna näytön neljännekseen. Yhdistelmä Windows-näppäin + SHIFT + nuolinäppäimet siirtää aktiivisen ikkunan viereisiin näyttöihin.
Windows-painiketta voi toki käyttää sellaisenaankin Windowsin hakuna. Windows-painikkeen painon jälkeen hakukenttä aktivoituu, jolloin siihen voi suoraan kirjoittaa halutun kohteen.

Saadaksesi aina uusimmat IT-vinkit, liity mukaan myös IT-vinkit -listalle.
Artikkelin on kirjoittanut Vetonaulan kouluttaja Milla Järvi.