Kannettavan hyvä käyttökokemus vs tietoturva – onko pakko valita?

Tietotekniikan käyttökokemus ja tietoturva viedään uusien yrityskannettavien ja modernin pilvilaitehallinnan innovaatioilla nyt ihan uudelle tasolle. Pilvilaitehallinnan piirissä olevat yrityskannettavat tarjoavat tieto- ja toimistotyötä tekeville ammattilaisille mahdollisuuden joustavaan työntekoon mistä ja milloin vain.

”Työntekijän käyttökokemus on erittäin tärkeää yritysten kilpaillessa parhaista talenteista. Palveluiden on pelattava mallikkaasti ja tietoturvallisesti.  Pilvilaitehallinta tuo digitaalisen murroksen keskellä operoiville yrityksille merkittäviä hyötyjä. Kyseessä on hienoin uudistus työasemien ylläpidossa koskaan, ja sen avulla voidaan tehdä mahtavia asioita”, kertoo Vetonaulan palveluliiketoiminnasta vastaava Juuso Eskola. ”Työntekijän kadottaessa kannettavansa herää runsaasti kysymyksiä. Onko kovalevy kryptattu? Voiko laitteelta päästä käsiksi asiakas- ja henkilödataan? Pitääkö yrityksen tehdä ilmoitus, että henkilötiedot ovat voineet vaarantua?”

Tietoturvan tärkeyttä ei voi kylliksi korostaa. Pilvilaitehallinnan piirissä oleva yrityskannettava voidaan tyhjentää ja uudelleenasentaa nappia painamalla etänä missä päin maailmaa laite sijaitseekaan. Yrityksen ulkomailla toimivat työntekijät voivat hankkia oikeanlaisen yrityskannettavan ja kirjautua laitteelle. Vetonaula asentaa asiakkaalleen uuden laitteen automaattisesti ja toimittaa sen käyttäjälle päivässä Microsoft EndPoint Manageria ja Windows Autopilotia hyödyntäen. Kone saadaan kätevästi myös toisen henkilön käyttöön, ja myös siksi kestävien yrityskannettavien valinta on tärkeää. Laadukas kannettava kestää vuosia.

Oikean kannettavan valinta on tärkeää

Edullisempia muovirunkoisia kuluttajakannettavia ei ole suunniteltu kestämään yrityskäytössä. Kestävä ja silti helposti liikuteltava yrityskannettava on alumiini- tai hiilikuiturunkoinen. Hyvät työvälineet lisäävät henkilöstön tyytyväisyyttä ja työtehokkuutta, eli työvälineet eivät tosiaankaan ole oikea paikka säästää. Tärkeää on huomioida, että kannettavassa on monipuoliset liitännät ja näytönohjaimen kyky toistaa kuvaa ulkoisella näytöllä. Hyvä kamera on tärkeä etätöissä. Onko kamera tietoturvallinen ja onko siinä käyttövirheitä varten erillinen suoja, jolla kameran saa piiloon? Turvanäytöllä saa estettyä näytön näkymisen sivullisille esimerkiksi lentokoneessa tai junassa matkustettaessa. Kasvojentunnistuksen ja sormenjälkien käyttö yleistyy.

”Huoltopalvelu kertoo myös tietokoneen laadusta, ja esimerkiksi HP:n EliteBook -sarjan tietokoneisiin sisältyy aina kolmen vuoden onsite-huoltosopimus, eli ammattilainen tulee seuraavana arkipäivänä veloituksetta paikan päälle korjaamaan laitteen”, sanoo Eskola.

Yritys voi varmistaa, että sovelluksiin pääsee vain yrityksen tietoturvapolitiikan mukaisilla laitteilla. Kirjautuminen ei onnistu eikä sähköpostin käyttökään suju, mikäli tietokoneen virustorjunta on syystä tai toisesta pois päältä. Microsoftin Windows Pro -käyttöjärjestelmä tuo liitettävyyden lisäksi myös tietoturvatoimintoja, kuten mahdollisuuden salakirjoittaa kovalevyn.  Käyttöjärjestelmä tukee yritysten vaatimuksia levyn salauksessa sekä liitettävyydessä moniin hallintajärjestelmiin. Yrityskoneen tietoturvalliseen käyttöön tarvitaan lisäksi TPM-tietoturvapiiriä.

Vinkkejä yrityskannettavan valintaan – käyttöjärjestelmällä on väliä

Vetonaulan IT-managerit auttavat yrityskannettavien ja muiden laitteiden valinnassa. Vetonaulan modernin laitepalvelun piirissä oleva tietokone parantaa  käytettävyyttä, tietoturvaa ja kestävää kehitystä. Tässä muutama vinkki yrityskannettavien valintaan

1. Laitteiden pitkä elinkaari. Kestävistä materiaaleista ja laadukkaista osista valmistetut kannettavat ovat myös ympäristön kannalta vastuullisia vaihtoehtoja. Vuosia palveleva laite voidaan siirtää kätevästi myös toisen työntekijän käyttöön.

2. Microsoftin Windows Pro -käyttöjärjestelmä on ihan ehdoton vaatimus yrityskäyttöön. Sen sisältämät toiminnallisuudet, kuten kovalevyn kryptaus, vievät tietoturvaa uudelle tasolle.  Yrityskoneissa on mukana aina Windows Pro tai Business -käyttöjärjestelmä. Se tuo liitettävyyden lisäksi myös tietoturvatoimintoja, kuten mahdollisuuden kryptata, eli salakirjoittaa kovalevyn. Windows 11 -koneet ovat tällä hetkellä tippumassa myyntiin ja Windows 10 -versiolla vielä toimitettavat on mahdollista päivittää Windows 11 -versioon veloituksetta täältä.

3. Onsite-huoltosopimus tuo arkeen luotettavuutta, ja huoltopalvelu kertoo paljon myös kannettavan laadusta. TPM2-tietoturvapiiri yrityskannettavien turvalliseen käyttöön.

Rohkeasti kokeilemaan laitehallintaa pilvestä

”Kannustan yrityksiä kokeilemaan pilvilaitehallintaa ketterällä pilotoinnilla, sillä se on it-ympäristöstä riippumatta todella helppoa”, korostaa Eskola. Vetonaula toimittaa asiakkailleen käyttövalmiit laitteet pitkälle automatisoidun asennuspalvelun kautta. Lue lisää täältä, niin kerromme, miten saat yrityskannettavasi ja mobiililaitteesi tehokkaasti hallintaan.

Oikeilla laitevalinnoilla ja pilvilaitehallinnan avulla voidaan tuottaa erinomainen käyttökokemus tietoturvasta tinkimättä.

Juuso Eskolalla on yli 20 vuoden kokemus it-alan asiantuntija- ja johtotehtävistä. Hän vastaa it-palvelutalo Vetonaulan palveluliiketoiminnasta.