Monivaiheinen tunnistautuminen (MFA):
Välttämätön osa nykyaikaista tietoturvaa

Monivaiheinen tunnistautuminen (MFA) on tehokas tapa parantaa tietoturvaa. Se ei ole pelkästään lisäkerros suojauksessa, vaan välttämätön osa yritysten tietoturvastrategiaa. Monivaiheisen tunnistautumisen ydinajatus on yksinkertainen: kirjautujan identiteetin varmistamiseen tarvitaan useampi todennusmenetelmä kuin vain salasana. Kaksivaiheinen tunnistautuminen (2FA) on yleisin monivaiheisen tunnistautumisen muoto.

Yleisimmät todennusmenetelmät ovat:

Jotain mitä tiedät:

Salasana tai PIN-koodi. Tämä menetelmä on kaikille tuttu ja käytännössä myös aina toinen monivaiheisessa tunnistautumisessa käytettävistä menetelmistä.

Jotain mitä omistat:

Esimerkiksi mobiililaite tai USB-avain (FIDO2). Kirjautumisen yhteydessä mobiililaitteelle lähetetään kertakäyttöinen varmistuskoodi teksitivestillä, puhelinsoitolla tai se voidaan lähettää varmistamissovellukseen, kuten Microsoft Auhtenticator App:iin. Myös mobiilivarmenne toimii tunnisteena.

Jotain mitä olet:

Biometriset tunnistautumismenetelmät, kuten sormenjälki tai kasvojentunnistus (Windows Hello).

 

Miksi MFA on tärkeä?

  1. Tehokas suoja tietoturvariskejä vastaan: MFA on ensilinjan puolustus tietojenkalastelua, hakkerointia ja identiteettivarkauksia vastaan. Se suojaa käyttäjätilejä ja arkaluontoisia tietoja, kuten asiakas- ja henkilötietoja, vähentäen merkittävästi tietoturvaloukkausten riskiä.
  2. Parannettu käyttäjäkokemus: MFA:n modernit ratkaisut, kuten biometriset tunnistautumismenetelmät, voivat tehdä kirjautumisesta nopeampaa ja vaivattomampaa. Tämä vähentää huolta tietoturvauhkista ja parantaa käyttäjäkokemusta.
  3. Lainsäädännön ja standardien tukeminen: MFA auttaa yrityksiä täyttämään tietosuojalakien, kuten EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR), vaatimukset. Monet alat ja ohjelmat edellyttävät jo MFA:n käyttöä.

Miten MFA otetaan käyttöön?

MFA:n käyttöönotto on suunniteltu käyttäjäystävälliseksi. Lisäaskel kirjatutumisprosessissa voi aluksi tuntua turhalta, mutta sen tuomia tietoturvahyötyjä mitattaessa lisäaskel on mitätön. Ominaisuudet, kuten ”muista tämä laite”, tekevät arjesta sujuvampaa vähentäen samalla tarvetta jatkuvaan todentamiseen, mutta pitäen tietosi turvassa.

Tarvitsetko apua MFA:n käyttöönotossa?

Uuden teknologian käyttöönotto voi herättää kysymyksiä. Olemme laatineet yksityiskohtaisen oppaan Microsoft-tilin MFA:n käyttöönottoon, jonka voit ladata alta.

 

Jättämällä yhteystietosi saat ladattua oppaan itsellesi