Virtuaalityöpöydät

Virtuaalityöpöydät on tuttu varmasti Windows 10 -käyttöjärjestelmää pidempään käyttäneille, mutta niiden käyttö tuntuu usein jostain syystä jääneen vähemmälle. Virtuaalisia työpöytiä voidaan käyttää esimerkiksi hallitsemaan eri sovelluksia ja ryhmittelemään itselle sopivia näkymiä oman työtehon parantamiseksi. Erittelemään eri projekteja omiksi kokonaisuuksikseen tai vaikka pitämään useat käyttäjätilit eri sovelluksien ilmentymissä omilla työpöydillään. Alla muutamia vinkkejä virtuaalisten työpöytien hyödyntämiseen.

Virtuaalisten työpöytien nimeäminen tehtävänäkymässä

Jos useita työpöytiä käyttää usein samoihin tarkoituksiin, kannattaa ne nimetä, jotta niiden välillä selaaminen helpottuu. Työpöytänäkymään pääsee esimerkiksi tehtäväpalkin kuvakkeesta   tai pikakomennon Win + Tab avulla.

Siirtyminen

Tehtävänäkymän kautta voi siirtyä eri työpöytien avulla mutta Windows 10 sisältää joukon Windows-painikkeen avulla suoritettavia pikakomentoja jotka nopeuttavat toimintoa. Uuden virtuaalisen työpöydän luomisessa käytettävä näppäinyhdistelmä Win + Ctrl + D ja pikakomennot Win + Ctrl +  ja Win + Ctrl +  avulla siirrytään yhdestä virtuaalisesta työpöydästä oikealle ja vasemmalle seuraaviin työpöytiin.

Sovellukset eri työpöydillä

Sovelluksen ilmentymä on käytössä aina siinä työpöydässä jossa se avataan (poikkeuksena Microsoft Teams). Sovelluksia voidaan siirtää työpöydältä toiselle valitsemalla haluttu sovellus ja raahaamalla se toiselle työpöydälle. Tämä voidaan tehdä myös valitsemalla haluttu sovellus hiiren oikealla painikkeella ja valita avautuvasta valikosta ”Siirrä kohteeseen” ja kohteeksi haluttu työpöytä.
Sovellusten asettelua työpöydällä voidaan myös muuttaa samasta valikosta. Lisäksi voidaan valita ikkuna, tai sovelluksen kaikki ikkunat näkymään kaikilla työpöydillä.


Artikkelin on kirjoittanut Vetonaulan kouluttaja Milla Järvi.